Actueel

december 2020

Tentoonstelling Oussama Diab


Herinnering en hoop. De Nederlandse jaren


Het werk van de Palestijns-Syrisch-Nederlandse kunstenaar Oussama Diab (1977) wordt getekend door herinneringen die hem niet loslaten: aan een veelbewogen verleden in een door strijd verscheurd gebied. Door alle ervaringen van verlies en ontheemding heen is hij steeds op zoek naar wat het betekent om mens te zijn – en het levend houden van de hoop blijkt daarbij cruciaal. Oussama Diab bouwde sinds hij de kunstacademie in Damascus voltooide, gestaag aan een omvangrijk oeuvre. Zijn schilderijen werden geëxposeerd in diverse solotentoonstellingen en in groepstentoonstellingen wereldwijd. Sinds 2015 werkt hij in Nederland aan een nieuw hoofdstuk in zijn oeuvre. Deze overzichtstentoonstelling van het werk dat hij hier maakte, laat zien hoe hij zijn herinneringen verbindt aan hoop op een nieuwe toekomst voor hemzelf, voor degenen die hij liefheeft, voor de mensheid.


Openingstijden

11 december 2020 – 10 januari 2021 op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 – 17.00 uur. [gesloten op 25 & 26 december en 1 januari]


Adres: Janssteeg 5a Arnhem 

www.circadit.nl

Jacques Maas en Nico Tromp msc


Hemelse vensters aan het Woord.. 

De gebrandschilderde ramen van Marc Chagall in de Sankt-Stephanskirche te Mainz


In Duitsland staan de mensen vandaag nog steeds in de rij om de ramen van Chagall te mogen zien, in Nederland zijn ze minder bekend. Dr. Jacques Maas en prof. Nico Tromp maken ze toegankelijk voor het Nederlandse publiek, uitgerekend in het jaar van de herdenking van 75 jaar Holocaust en 75 jaar Bevrijding. Op 25 september 2020 werd het boek gepresenteerd.

Het laatste grote kunstwerk dat Marc Chagall, een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw, maakte voordat hij in 1985 in Frankrijk overleed, waren 30 gebrandschilderde ramen, met bijbelse taferelen voor de Sankt-Stephanskirche in Mainz.

Chagall werd door de Nazi’s vervolgd en moest vluchten voor zijn leven. Toen pastoor Mayer de Joodse kunstenaar benaderde voor enkele vensters van een Duitse, katholieke kerk ging hij daar aanvankelijk niet op in. Hij hield vast aan zijn eed om nooit meer een voet op Duitse bodem te zetten. Maar geruime tijd later verraste Chagall de pastoor met een groot aantal ontwerpen voor zijn gehele kerk: de vensters werden een bijzonder zoenoffer voor de vrede en een monument van verzoening.

De gebrandschilderde glazen van de Sankt-Stephanskirche in Mainz ontstonden in nauwe samen­werking met glazenier Charles Marq te Reims. Vanaf 1973 tot zijn dood in 1985 heeft de joodse kunstenaar in Frankrijk gewerkt aan deze ramen, als een blijvend monument van verzoening na een wereldoorlog, die voor de joden in Duitsland een Shoah, een ramp, werd. Het verzoek van de Duitse pastoor Klaus Mayer kwam voor Chagall dan ook als een enorme uitdaging. Het antwoord van de kunstenaar is een ware schepping: nieuw, oorspronkelijk en ongehoord. De duistere, ja helse erva­ring van de Shoah is hier vastgelegd in doorzichtige glazen, in hemelse vensters. Doorzichtig, maar diepzinnig. Hemels, omdat ze gedrenkt zijn in een hemels blauw; hemels omdat ze letterlijk en figuurlijk omhoog streven, hemelwaarts; hemels ook omdat hun ware schoonheid niet van deze aarde is.

In dit rijk geïllustreerde boek maakt de lezer een opgang naar de kerk met haar ramen en een rondgang binnen de ramen zelf. Die tocht begint in Mainz op de Schillerplatz en voert naar de Sankt-Stephansplatz en binnen de kerk van het portaal naar het priesterkoor, en in het glazen landschap van Adam naar Sara en Abraham, Mozes en van broeder Jezus naar nu. 


Over de auteurs

Dr. Jacques J.C. Maas was van 1983 tot 2012 als universitair (hoofd-)docent en onderzoeker voor catechetiek en didactiek verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg te Utrecht. Prof. Dr. Nico J. Tromp msc (overleden in 2010) was tot 1991 hoogleraar exegese van het Oude Testament en Hebreeuws aan dezelfde instelling. De auteurs publiceerden eerder tezamen: Constructief Bijbellezen. Zelfstandig en actief in de bijbel lezen: een semiotische methode (Gooi en Sticht, 1987) en Voorlezen uit Rembrandt. Visies op bijbelse verbeeldingen (Lannoo, 1999).

Bron: website Katholieke Raad voor het Jodendom


Jacques Maas en Nico Tromp msc, Hemelse vensters aan het Woord. De gebrandschilderde ramen van Marc Chagall in de Sankt-Stephanskirche te Mainz, HBPR, Landgraaf, 2020.

€ 29,90 

120 pagina’s, 25 fullcolour fotopagina’s

ISBN 978-90-830921-0-2


www.hbpr.nl/boeken